We weten allemaal dat stress niet goed voor ons is. Het kan leiden tot een hele reeks gezondheidsproblemen, van hoofdpijn en buikpijn tot hoge bloeddruk en hartziekten. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat we ons er emotioneel belabberd door voelen. Het is dus geen wonder dat zoveel mensen op zoek zijn naar manieren om hun stressniveau te verlagen.

Als je een van die mensen bent, heb je geluk! We hebben een lijst van 5 tips samengesteld om je te helpen je stressniveau te verminderen. Bekijk ze hieronder:

1. Beheers je ademhaling!

Als we gestrest zijn, hebben we de neiging snel en oppervlakkig adem te halen. Dit verhoogt het stressniveau alleen maar en zorgt ervoor dat we ons nog slechter voelen. Neem in plaats daarvan elke dag de tijd om diepe ademhalingsoefeningen te doen. Concentreer je op langzaam en regelmatig ademhalen en visualiseer hoe alle spanning je lichaam verlaat bij elke ademhaling die je uitademt .Dit zal je helpen te kalmeren en je in staat stellen de stressvolle situatie effectiever te verwerken.

2. Gun jezelf gedurende de dag wat “stille tijd” voor bezinning of meditatie

Dit kan zo eenvoudig zijn als even je ogen sluiten terwijl je achter je bureau zit of na het eten een blokje om lopen. Gebruik deze stille tijd om na te denken over hoe goed het gaat in het levenen de dingen waar je dankbaar voor bent. Niet alleen helpt dit gevoelens van stress te verminderen, het stelt je ook in staat te waarderen wat er goed gaat in je leven en vergroot hoeveel plezier (in plaats van stress!) je haalt uit alledaagse gebeurtenissen.

3. Stel realistische verwachtingen voor jezelf

We denken allemaal graag dat we alles wat op ons afkomt met gratie en evenwicht aankunnen… Maar laten we reëel zijn – niemand kan zich onder druk altijd op zijn best gedragen! Het leven is gevuld met goede en slechte tijden; de sleutel is om niet altijd perfectie te verwachten, maar in plaats daarvan realistische doelen voor onszelf te stellen en ons best te doen als we met moeilijke situaties te maken krijgen. Als we onze verwachtingen verlagen, zullen we onszelf minder snel op de borst kloppen over vermeende mislukkingen.

4. Doe iets aardigs voor een ander

Soms kunnen we door stress de goede dingen vergeten die andere mensen voor ons gedaan hebben, en ook hoeveel mensen er in de wereld zijn die echt hulp en steun nodig hebben. Om gevoelens van stress te verminderen, doe je vandaag iets aardigs voor een ander – of het nu is een deur openhouden voor een vreemde of wat van je tijd schenken aan een plaatselijk goed doel! Zien hoe onze kleine gebaren andere mensen kunnen beïnvloeden zal je problemen beslist in perspectief plaatsen en je een beter gevoel over jezelf geven.

5. Breng tijd door met vrienden en familie

Het hebben van goede relaties met anderen blijkt een van de belangrijkste factoren te zijn voor geluk (en niet te vergeten geestelijke gezondheid!). Verwaarloos je vrienden en familie dus niet als je je gestrest voelt – ze kunnen je helpen je stress aan te kunnen en te verminderen. En vergeet niet uit te reiken als je steun nodig hebt – hoogstwaarschijnlijk zullen ze er voor je zijn!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen