Voetbalshirts van de meeste professionele clubs worden elk seizoen weer vervangen door een nieuwe editie. Vooral de shirts van grote voetbalclubs vinden gretig aftrek. Dat weten de grote kledingsponsoren inmiddels ook en voor hen is dat reden geweest om met zoveel mogelijk shirts te komen; naast het thuisshirt en uitshirt zijn er tegenwoordig ook derde shirts, trainingsshirts, en pre-match shirts.

Sommige kledingmerken flikken het zelfs om dezelfde templates in een andere kleurencombinatie te gieten en daar een nieuwe logo en andere kledingsponsor op te drukken en te presenteren bij een nieuwe club. Heel soms zijn er toch nog shirts die uitgroeien tot ware collectors items en de kast ingaan als speciaal exemplaar.

Gesigneerde voetbalshirts

Het beste voorbeeld zijn shirts die gesigneerd zijn. Zo zullen er genoeg mensen zijn die wel eens naar de open dag van hun club zijn geweest en daar hun shirt hebben laten signeren door hun favoriete speler(s). Die shirts zullen voor altijd gekoesterd worden en waarschijnlijk zelfs nooit meer gewassen worden. Dan zijn er ook de reguliere shirts die gewoonweg mooi zijn en zijn uitgegroeid tot regelrechte klassiekers. Een bijzondere rol daarbij is weggelegd voor de retro shirts van Adidas. De shirts van Brazilië (1978), Argentinië (1986), en het Nederlands Elftal (1974) zijn daar goede voorbeelden van. En zo zijn er de shirts die herinnerd worden aan de prijzen die zij opleverden, zoals het witte PSV shirt waarmee de Europacup I in 1988 werd gewonnen of het bijna paarse Ajax uitshirt waarin Ajax in 1995 de beker omhoog hield in Wenen na de winst op AC Milan.

Als er andere criteria zijn dan schoonheid

Het meest emblematische shirt in Nederland is uiteraard het voetbalshirt van 1988. Dat shirt werd toendertijd als foeilelijk beschouwd en eigenlijk zal die mening nog steeds gedeeld worden als er puur naar het shirt wordt gekeken. Doordat Nederland Europees kampioen werd in ‘88 is het desondanks het meest bewaarde voetbalshirt in ons land en dat komt in dit geval niet door de schoonheid van het shirt, maar door de herinneringen die het ophaalt. Laten we nu daarom maar hopen dat dit ook het geval zal zijn voor het WK 2022 shirt van het Nederlands Elftal. Want opnieuw zijn de meningen niet mals over het design van het shirt. Maar als de mannen van Louis van Gaal erin slagen om wereldkampioen te worden dan zal het shirt alsnog uitgroeien tot een collectors item.

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen